Proste ciasto drożdżowe z truskawkami

Super proste, super szybkie ciasto drożdżowe z truskawkami.
Z serii – dla leniwców.

– 50 g drożdży
– szklanka mleka
– 2 jajka
– 100 g masła
– pół szklanki cukru
– 500 g mąki
– truskawki

Roztop masło, dodaj mleko. Ostudź. Dodaj drożdzę, jajka, cukier. Do mieszanki dosyp mąkę i wyrób ciasto. Pozostaw na ok. 20 min, aż ciasto wyrośnie. Wyłóż na blachę (ja użyłam formy na tartę) i udekoruj owocami. Piecz 35-40min w 180 st. do złotego koloru. I lukier na koniec!

Ciasto pyszne na śniadanie, obiad i kolację 😉

//Super easy, super quick.
For the lazy ones series.

– 50 g yeast
– 1 cup of milk
– 2 eggs
– 100 g butter
1/2 cup of sugar
– 500 g flour

– strawberries

Melt butter, add milk. Let it cool down. Add yeast, eggs, sugar. Add flour to the mixture and knead the dough. Let it sit for about 20min to rise. Put it on a baking tray (I used a tart pan) and decorate it with fruit. Heat tge oven to 180C and bake for 35-40min until golden brown. Then glaze it at the end!
So delicious! 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website at WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: